Скок на стоките и услугите в Турция след изборите и опустошителното земетресение. Горивата

...
Скок на стоките и услугите в Турция след изборите и опустошителното земетресение. Горивата
Коментари Харесай

Цените в Турция се вдигат осезаемо, поскъпват основните храни, водата и горивата

Скок на стоките и услугите в Турция след изборите и опустошителното земетресение. Горивата в южната ни съседка поскъпнаха с 60%.  Така литър бензин от 28 лири нарастна на 34 лири, а дизелът от 26 лири - на 32 лири.  Освен това страната отчита рекорден бюджетен недостиг. Според публични данни през юни той достига близо 220 милиарда лири или 8 милиарда и половина долара в съпоставяне с остатъка от  съвсем 119 милиарда лири през предходния месец.

Според кореспондента на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова скокът в цените се усеща по-осезаемо през последните няколко дни. Данък добавена стойност скочи в Турция за редица артикули от 8% на 10%, а за други от 18 на 20%. Тя изясни, че скокът е сериозен при млечните артикули, цената на хляба обаче все още се резервира 5 лири.
Цените на горивата скочиха доста съществено, цената на бензина се подвигна приблизително с 6 турски лири, за дизела ситуацията е сходно. Газа също се усили с 4 лири. Въпреки това цените на горивата са по-ниски, в сравнение с тези в България.
Нора Чолакова беше безапелационна, че макар увеличените цени, отлив на туристи от Турция няма. Заведенията и курортите в южната ни съседка са цялостни, сподели още тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР